Blog

altijd op de hoogte

Graspapier is het nieuwste product van Scheufelen, de gerenommeerde Duitse papierproducent uit Lenningen.

Graspapier is een totaal nieuw product en Scheufelen’s bijdrage aan de UN Agenda 2030. Graspapier zal de grenzen in papierproductie verleggen. Scheufelen graspapier is gemaakt met 50% verse vezels van in de zon gedroogd gras. Anders dan andere wereldwijde verse vezelproducten, wordt dit materiaal lokaal geproduceerd rond de papierfabriek in de Bio Sphere Regio Schwäbische Alb, waarbij gebruik wordt gemaakt van meerjarige grasplanten. De grondstof wordt verwerkt in een geïntegreerde productielocatie in de papierfabriek in Lenningen.

Graspapier is een doorbraak in de productie van economische verse vezelpulp met de minst mogelijke invloed op het milieu. Bij het gebruik van gras als grondstof is spectaculair minder proceswater nodig (< 1 liter per ton grasvezelpulp, in vergelijking met enkele duizenden liters per ton houtvezelpulp). Bovendien is er sprake van een enorme energiebesparing (tot 80% per ton vers vezelmateriaal) en wordt volledig afgezien van het gebruik van proceschemicaliën.

De op zich al indrukwekkende ecologische voordelen van papier- en kartonverpakking versus andere verpakkingsmaterialen, worden door het gebruik van graspapier tot een nieuw niveau opgestuwd. Het milieuvriendelijke imago van producten zal bij het gebruik van graspapier verder worden versterkt en een unieke marketing positionering wordt mogelijk. Graspapier is geschikt voor voedselverpakking en het materiaal is gecertificeerd door ISEGA. Graspapier is recyclebaar, composteerbaar en FSC-Mix gecertificeerd (FSC® C009951).

De uitgebreide expertise van het Scheufelen-team in de ontwikkeling van unieke drukoppervlakken garandeert de goede bedrukbaarheid in offset. In de testperiode is graspapier al met succes commercieel ingezet voor de verpakking van groenten en fruit.

Graspapier is geschikt voor de productie van containerboard, liners en vouwdozen, evenals voor een veelvoud aan andere grafische toepassingen. Op de Lenningen Packaging Campus, een initiatief van Scheufelen en de ‘Hochschule für Medien’ werden reeds meerdere toepassingen voor diverse marktsegmenten ontwikkeld door een groep studenten.

Graspapier wordt gedistribueerd door Paper2Day en het assortiment omvat verschillende kwaliteiten onder de volgende merknamen:
Greenliner voor containerboard en liner
Scheufelen Graspapier voor grafische toepassingen
phoenogras een exclusieve combinatie van graspapier met het superwitte sulfaatkarton phoenolux dat is ontwikkeld voor high-end verpakkingsoplossingen.

Greenliner verkrijgbaar in 80, 90, 105, 130 en 200 g/m2, Scheufelen graspapier in 95 en 130 g/m2 en phoenogras in 360 g/m2. Naar verwachting zal het assortiment in samenwerking met de afnemers snel worden uitgebreid.

 

U  kunt ons bellen op 088 411 4400